MEB'in yer değiştirme kılavuzuna dava açıldı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 31 Mayıs 2009 15:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Zorunlu çalışma yükümlülüklerinin tamamlanmasına 6 aydan az süre kaldığı gerekçesiyle yer değiştirme isteğinde bulunamayanlar için Yer Değiştirme Kılavuzuna dava açıldı

?Soru Cevaplarla Öğretmenlerin İller Arası Yer Değiştirmesi? dosyamızda Milli Eğitim Bakanlığı 2009 Yılı Öğretmenlerin İller Arası İsteğe ve Zorunlu Çalışma Yükümlülüğüne Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzunu açıklamasını yapmış ve kılavuzun 4.1.4. maddesini açıklar iken sorduğumuz;

?Zorunlu çalışma yükümlülüğü altı aydan az olan öğretmenler İsteğe Bağlı İller arası Yer Değiştirme Başvurusunda Bulunabilecekler midir?? soru başlığı altında;

Hâlen zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen il ve ilçelerde görevli zorunlu hizmet yükümlüsü öğretmenler, bulundukları hizmet bölgelerinde Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 24'üncü maddesinde belirtilen süreler kadar görev yapmaları gerektiğinden, bu öğretmenler zorunlu çalışma yükümlülüklerinin tamamlanmasına 6 aydan az süre kaldığı gerekçesiyle yer değiştirme isteğinde bulunamayacaklardır.

Kılavuzun 4.1.4.maddesi ?6 aydan az süre kaldığı gerekçesiyle yer değiştirme isteğinde bulunamayacaklardır.? Açıklamasında bulunmasına rağmen Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin Zorunlu çalışma yükümlülüğü başlıklı 24 maddesindeki;

?(1) Bakanlık kadrolarına 11.6.2000 tarihinden sonra öğretmen olarak atananlar;

a) Üçüncü Hizmet Bölgesi içindeki illerde en az üç yıl,

b) İkinci Hizmet Bölgesi içindeki illerde en az dört yıl,

c) Birinci Hizmet Bölgesine dâhil illerin (D) ve (E) sınıfı ilçelerinde en az beş yıl veya her üç bölgede toplam dört yıl çalışmakla yükümlüdürler.

(2)Zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenler bu yükümlülüklerini, zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet bölgelerine dâhil illerden birinde yerine getirebilecekleri gibi, birden fazla ilde veya ilçede de yerine getirebilirler. Ancak, bu bölünme sonucu her hizmet bölgesinde veya içindeki illerde ya da ilçelerde geçirilmesi gereken çalışma süresi iki yıldan az olamaz.

(3)Zorunlu çalışma yükümlülüğü altı aydan az olan öğretmenler, zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlamış sayılır.? hükümler bu şekildedir.

Dolayısıyla yönetmeliğin İsteğe bağlı yer değiştirmeler başlıklı 21 maddesinin (1) fıkrası b bendi; ?Zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlayan veya tamamlamış sayılanlar ile bu Yönetmeliğin 27 nci maddesine göre zorunlu çalışma yükümlülüğüne tabi tutulmayan öğretmenlerden bulundukları ilde üç yılını tamamlayanlar iller arasında yer değiştirme suretiyle atama isteğinde bulunabilirler.? hükümlerine göre 3 yılını dolduran fakat Zorunlu çalışma yükümlülüğü altı aydan az olan öğretmenlerin İller arası Yer Değiştirme Başvurusunda bulunması gerekmektedir. Kılavuzda 4.1.4. maddesinin yanlış yorumlandığı kanaatindeyiz.

Açıklamasında bulunmuştuk.

Tespit ettiğimiz bu hukuki olmayan durma Türk Eğitim-Sen dava açmış bulunmaktadır. Dava dilekçesi aşağıdadır.

DANIŞTAY BAŞKANLIĞI'NA

Yürütmenin Durdurulması İstemlidir.

DAVACI : Türk Eğitim-Sen

(Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikası)

VEKİLİ : Av. Hatice AKALAN- Av. Hilal Kezban DÜZGÜN

Av. Dilek Atak ZENGİN

Konur Sok. 54/9 Bakanlıklar/ANKARA

DAVALI : T.C.Milli Eğitim Bakanlığı

Bakanlıklar /ANKARA

T.KONUSU :2009 Yılı Öğretmenlerin İller Arası İsteğe ve Zorunlu Çalışma Yükümlülüğüne Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzu'nda yer alan ?İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Başvurusunda Bulunacaklar? başlıklı 4.1.4.maddesinde yer alan ?Hâlen zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen il ve ilçelerde görevli zorunlu hizmet yükümlüsü öğretmenler, bulundukları hizmet bölgelerinde Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 24'üncü maddesinde belirtilen süreler kadar görev yapmaları gerektiğinden, bu öğretmenler zorunlu çalışma yükümlülüklerinin tamamlanmasına 6 aydan az süre kaldığı gerekçesiyle yer değiştirme isteğinde bulunamayacaklardır.? hükmünün YÜRÜTMESİNİN DURDURULMASI ve devamında İPTALİ talebini içerir.

ÖĞRENME TARİHİ : 30/04/2009

İZAHAT : Dava konusu işlemin yürütülmesinin durdurulması ve devamında iptali hak ve adalet gereğidir. Şöyle ki;

1) 2009 Yılı Öğretmenlerin İller Arası İsteğe ve Zorunlu Çalışma Yükümlülüğüne Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzu'nda yer alan ?İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Başvurusunda Bulunacaklar? başlıklı 4.1.4.maddesi ?Hâlen zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen il ve ilçelerde görevli zorunlu hizmet yükümlüsü öğretmenler, bulundukları hizmet bölgelerinde Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 24'üncü maddesinde belirtilen süreler kadar görev yapmaları gerektiğinden, bu öğretmenler zorunlu çalışma yükümlülüklerinin tamamlanmasına 6 aydan az süre kaldığı gerekçesiyle yer değiştirme isteğinde bulunamayacaklardır.? ibaresi mevcut olup; bu ibare, yer Değiştirme Yönetmeliği'nin 24. maddesine aykırıdır.

2)Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ? Zorunlu çalışma yükümlülüğü MADDE 24-(1) Bakanlık kadrolarına 11/6/2000 tarihinden sonra öğretmen olarak atananlar;

a) Üçüncü Hizmet Bölgesi içindeki illerde en az üç yıl,

b) İkinci Hizmet Bölgesi içindeki illerde en az dört yıl,

c) Birinci Hizmet Bölgesine dâhil illerin (D) ve (E) sınıfı ilçelerinde en az beş yıl

veya her üç bölgede toplam dört yıl çalışmakla yükümlüdürler.

(2)Zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenler bu yükümlülüklerini, zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet bölgelerine dâhil illerden birinde yerine getirebilecekleri gibi, birden fazla ilde veya ilçede de yerine getirebilirler. Ancak, bu bölünme sonucu her hizmet bölgesinde veya içindeki illerde ya da ilçelerde geçirilmesi gereken çalışma süresi iki yıldan az olamaz.

(3)Zorunlu çalışma yükümlülüğü altı aydan az olan öğretmenler, zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlamış sayılır.

3)Yönetmelikte açık ve net ifadelerle zorunlu çalışma yükümlülüğü 6 aydan az olan öğretmenlerin zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlamış sayılacağı belirtilmiş iken, dava konusu Kılavuz'un 4.1.4 maddesinde, hâlen zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen il ve ilçelerde görevli zorunlu hizmet yükümlüsü öğretmenlerin, bulundukları hizmet bölgelerinde Yönetmeliğinin 24'üncü maddesinde belirtilen süreler kadar görev yapmaları gerektiğinden, zorunlu çalışma yükümlülüklerinin tamamlanmasına 6 aydan az süre kaldığı gerekçesiyle yer değiştirme isteğinde bulunamayacakları hükme bağlanarak, Yönetmelik maddesi ile çelişki oluşmasına sebebiyet verilmiştir. Yönetmeliğin 24. maddesini bertaraf eden işbu Kılavuz hükmü nedeniyle, zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenlerin bu yükümlülükleri sona eremediğinden, mağdur duruma düşmektedirler.

4)Anayasa'nın 11'inci maddesinde yer alan ?Anayasa hükümleri, yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını ve diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk kurallarıdır. Kanunlar Anayasaya aykırı olamaz.? şeklindeki düzenlemeyle Anayasa'nın bağlayıcılığı ve üstünlüğü açıkça vurgulandığı gibi, hukuk hiyerarşisi adına temel bir kural getirilmiştir. Yürütme organı, Anayasa'da öngörülen Kanun Hükmünde Kararname, Tüzük ve Yönetmeliğin yanı sıra, farklı isimler taşıyan işlemler ile de genel, soyut ve objektif hukuk kuralları koyabilmektedir.. Yürütme organının, hukuk literatüründe ?adsız düzenleyici işlem? olarak isimlendirilen bu tür işlemleri de, tıpkı diğer hukuk normlarında olduğu gibi, kendisinin üstünde yer alan hukuk kuralına aykırı olamaz.

5) Bu bağlamda, dava konusu Kılavuz da, idarenin adsız düzenleyici işlemlerinden olup; Kılavuzun bir maddesi, Anayasa'da yer alan ?normlar hiyerarşisi? ilkesine aykırı biçimde, kendisinden üst sırada yer alan Yönetmelik hükmü ile çelişemez. Mevcut düzenlemede var olan bu çelişkinin giderilerek, öğretim görevlilerinin mağduriyetlerinin bertaraf edilmesi hak ve adalet gereğidir.

Takdir Yüce Mahkemenize ait olmak üzere iş bu davayı açma zarureti hasıl olmuştur.

HUKUKİ SEBEPLER : T.C. Anayasası, Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği, 2009 Yılı Öğretmenlerin İller Arası İsteğe ve Zorunlu Çalışma Yükümlülüğüne Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzu v.b. mevzuat

HUKUKİ DELİLLER :2009 Yılı Öğretmenlerin İller Arası İsteğe ve Zorunlu Çalışma Yükümlülüğüne Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzu

SONUÇ VE TALEP :

Yukarıda arz ile izahına çalıştığımız ve mahkemenin de re'sen gözeteceği sair hususlar nedeni ile;

1) 2009 Yılı Öğretmenlerin İller Arası İsteğe ve Zorunlu Çalışma Yükümlülüğüne Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzu'nda yer alan ?İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Başvurusunda Bulunacaklar? başlıklı 4.1.4.madde ?Hâlen zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen il ve ilçelerde görevli zorunlu hizmet yükümlüsü öğretmenler, bulundukları hizmet bölgelerinde Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 24'üncü maddesinde belirtilen süreler kadar görev yapmaları gerektiğinden, bu öğretmenler zorunlu çalışma yükümlülüklerinin tamamlanmasına 6 aydan az süre kaldığı gerekçesiyle yer değiştirme isteğinde bulunamayacaklardır.? hükmünün YÜRÜTÜLMESİNİN DURDURULMASI ve devamında İPTALİ'ne ,

2) Tüm yargılama harç ve masrafların karşı yan üzerinde bırakılmasına karar verilmesini bilvekale saygılarımızla arz ile talep ederiz.

26.05.2009

Davacı (Türk Eğitim Sen) Vekilleri

Av. Hatice AKALAN-Av. Hilal Kezban DÜZGÜN

Av. Dilek Atak ZENGİN

EKİ :

1-Onanmış vekaletname örneği

2-2009 Yılı Öğretmenlerin İller Arası İsteğe ve Zorunlu Çalışma Yükümlülüğüne Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber